Veel onrechtmatig ontslag van arbeidsmigranten in de uitzendsector
Uit recent onderzoek blijkt dat arbeidsmigranten in Nederland veel vaker op staande voet worden ontslagen dan hun Nederlandse collega’s....
In augustus 2024 werkten in Nederland 9,8 miljoen mensen, wat neerkomt op 73% van de bevolking tussen 15 en 75 jaar. Hoewel dit percentage stabiel lijkt, nam het aantal werkenden de afgelopen drie maanden gemiddeld met 18.000 per maand af, aldus het CBS. Tegelijkertijd steeg de werkloosheid licht naar 3,7%, wat betekent dat 374.000 mensen momenteel geen werk hebben. Het UWV meldde eind augustus een toename van 6.500 WW-uitkeringen ten opzichte van juli, wat het totaal op 171.000 brengt.
De arbeidsparticipatie daalde licht naar 73%, waarbij vooral jongeren en 45-plussers minder gingen werken. Dit is een daling in het aantal werkenden ten opzichte van de stabiele 73,3% in de eerste zeven maanden van 2024. De groep 55- tot 60-jarigen ziet sinds begin dit jaar een afname in werkenden, terwijl de 60-plussers juist vaker zijn gaan werken. De dynamiek op de arbeidsmarkt verschilt dus per leeftijdsgroep, waarbij vooral de jongere en oudere werkenden een verschuiving laten zien in arbeidsparticipatie.
Het aantal WW-uitkeringen steeg in augustus met 4% ten opzichte van juli, waarbij vooral de onderwijssector een forse toename zag van 38,7%. Dit komt door het aflopen van tijdelijke contracten aan het einde van het schooljaar. In andere sectoren, zoals de bouw en landbouw, daalde het aantal uitkeringen juist licht. De instroom van werklozen in augustus was hoger dan de uitstroom, waardoor de werkloosheid in de afgelopen maanden toenam.
Naast de werklozen zijn er nog 3,2 miljoen mensen zonder betaald werk die niet actief zoeken of niet beschikbaar zijn, zoals gepensioneerden en arbeidsongeschikten. Deze groep nam de afgelopen maanden met 16.000 personen per maand toe en blijft een belangrijke factor in de dynamiek van de arbeidsmarkt.
Intercedenten moeten alert blijven op de veranderingen in de arbeidsmarkt en flexwerkers adviseren over kansen in stabielere sectoren. Met name in sectoren zoals onderwijs, waar veel tijdelijke contracten aflopen, kan tijdig herplaatsing of omscholing flexwerkers helpen om werkloosheid te voorkomen. Het volgen van arbeidsmarkttrends en het aanbieden van passende opleidingen voor flexwerkers is belangrijk om deze groep beter te ondersteunen.
Nieuws in samenwerking met Flexupdate